Aanvalsdetectie
Heb jij of je kind vaak aanvallen? Is het belangrijk dat iemand een waarschuwing of alarm krijgt bij een aanval? Wil je meer weten over aanvalsdetectie?
Wat is aanvalsdetectie?
Bij aanvalsdetectie reageert een apparaat op iets wat tijdens de aanval gebeurt. Bij een aanval met schokken en bewusteloosheid (grote aanval) kan een apparaat bijvoorbeeld reageren op de schokken. Het herkent dan de aanval en geeft een alarm aan de omgeving. Als aanvalsdetectie goed reageert op de aanvallen, kan het veiligheid en rust geven voor mensen met epilepsie en de mensen om hen heen. Lees eerst de informatie op deze pagina. Onderaan de pagina lees je waar je met vragen terecht kunt.
Voel je je aanvallen wel of niet aankomen?
Er zijn verschillende apparaten. Welke voor jou geschikt is? Dat ligt eraan of je je aanval voelt aankomen of niet.
Voel je je aanval aankomen?
Dan is personenalarmering geschikt. Je kunt kiezen voor een alarmknop om je pols, hals of met een clip aan je kleren. Je drukt op de knop als je je aanval voelt aankomen. Een alarm- of zorgcentrale krijgt dan een melding of de melding gaat direct naar een mobiele telefoon van iemand die jij kent.
Voel je je aanval niet aankomen?
Je kunt dan soms een aanvalsdetectie- en alarmeringsapparaat gebruiken. Zo’n apparaat herkent een aanval en geeft dan een alarm of schakelt door naar een mobiel. Veel apparaten zijn alleen geschikt bij grote (tonisch-clonische) aanvallen, tonische aanvallen en hypermotore aanvallen in de nacht. Het gaat bijvoorbeeld om een bedmatje, een polsband of een armband. Het apparaat reageert op heftige schokken van het lichaam of een hartslagverandering. Overleg altijd eerst met je neuroloog of epilepsieverpleegkundige of zo’n apparaat voor jou nodig is en of het past bij jouw aanvallen. Je arts en jij kunnen de 'Aanvalsdetectie keuzehulp' en de keuzekaart op thuisarts.nl ‘Aanvalsdetectie’ gebruiken om te bespreken of aanvalsdetectie iets voor jou is. Meestal wacht de neuroloog eerst af of de behandeling succes heeft.
Is aanvalsdetectie voor iedereen nodig?
Deze apparaten zijn maar voor een kleine groep mensen zinvol. Ze zijn alleen geschikt bij bepaalde aanvallen met schokken. Verder zal de neuroloog eerst afwachten of de medicijnen bij jou of je kind gaan werken. Wil jij weten of aanvalsdetectie geschikt is bij jouw aanvallen? Gebruik de 'Aanvalsdetectie keuzehulp' of lees de keuzekaart op thuisarts.nl.
Aanvalsdetectie voor buiten de woning
We krijgen veel vragen over aanvalsdetectieapparatuur voor buiten de woning. Voor zover wij weten zijn alleen de Epi-Care Mobile van Quo Vadis Nederland en de Embrace2 van Empatica hiervoor geschikt bij aanvallen met verkramping, schokken en bewusteloosheid (grote of tonisch-clonische aanvallen). Lees meer over deze apparaten in de ‘Aanvalsdetectie keuzehulp’.
Apparaten die een val melden (valdetectie/valdetector)
Bij valdetectie geeft een apparaat een alarm of een bericht als iemand valt en horizontaal komt te liggen. Het is geen aanvalsdetectie want deze apparaten reageren niet op epileptische aanvallen. Heb je aanvallen waarbij je valt? Dan kan een valdetector soms een oplossing zijn om hulp te krijgen. Sommige apparaten hebben ook een GPS-functie zodat duidelijk is waar je bent. Dat kan handig zijn als je aanvallen met (ver)dwalen hebt. Voorbeelden van valdetectie zijn: de VOS valdetectie (veilig op stap valdetectie), de Vibby val sensor van Vitalbase en de Lydis valsensor. Meer informatie vind je door het apparaat in je zoekmachine in te voeren.
Er zijn ook mobiele telefoons (smartwatches) met valdetectie en met of zonder GPS. De consumentenbond heeft hier in mei 2023 onderzoek naar gedaan. Wij kunnen geen uitspraak doen over hoe goed de valdetectie op de apparaten of telefoons werken bij jouw aanvallen.
Hulpmiddelen als je aanvallen hebt waarbij je gaat rondlopen
De ideeën die we hierna noemen zijn geen aanvalsdetectie-apparaten want ze reageren niet op de aanval, maar op wat iemand tijdens of na de aanval doet. We noemen ze omdat je ze in jouw situatie misschien kunt gebruiken. Via je zoekmachine kun je meer informatie vinden over de systemen.
- Een deurcontact alarm.
- Een babyfoon (geluid) of videocamera (beweging).
- Uit bed alarm (een mat of infrarood straal).
Wordt alarmeringsapparatuur vergoed?
Bij personenalarmering vergoedt je zorgverzekeraar soms een deel van de kosten van het apparaat. De abonnementskosten voor de alarm- of zorgcentrale moet je zelf betalen. Neem contact op met je zorgverzekeraar voor jouw situatie.
Detectie- en alarmeringsapparatuur wordt niet standaard vergoed door de basisverzekering. Op dit moment vergoeden alleen Ohra, Delta Loyd en CZ in aanvullende verzekeringen het emfitmatje. Het emfitmatje is een matje dat onder het matras ligt. Een epilepsiecentrum moet het voorschrijven.
Wil je een apparaat kopen? Vraag dan van tevoren of je verzekeraar het vergoedt. De vergoedingen van verzekeraars veranderen namelijk ieder jaar.
Over het uitproberen van apparaten
Sommige leveranciers van aanvalsdetectie apparatuur hebben een eigen regeling voor het uitproberen van hun apparaat. Kijk hiervoor in de ‘Aanvalsdetectie keuzehulp' bij het apparaat.
Tot februari 2024 maakte EpilepsieNL het mogelijk om bij geselecteerde leveranciers een apparaat 3 maanden uit te proberen via de ‘Leenregeling aanvalsdetectie-apparatuur’. Wij zijn gestopt met deze regeling omdat we de privacy niet konden garanderen en omdat het te duur werd (EpilepsieNL betaalde namelijk de huurkosten van de drie maanden).
Subsidie in speciale gevallen
EpilepsieNL geeft zelf geen subsidies voor aanvalsdetectieapparaten maar werkt samen met een ander fonds. Voor mensen die het apparaat hebben uitgeprobeerd maar het niet kunnen betalen kan EpilepsieNL tussenpersoon zijn. Wij sturen dan kansrijke aanvragen door naar het andere fonds. Alleen een hulpverlener kan een aanvraag doen. De voorwaarden voor aanvragen lees je hier.
Heb jij vragen over aanvalsdetectie?
Wil je bijvoorbeeld weten of er voor jouw type aanvallen aanvalsdetectie is? En zo ja, welke?
- Vul de Aanvalsdetectie keuzehulp in! Je kunt hier je soort aanvallen en andere wensen aangeven.
- Bel de Helpdesk aanvalsdetectie!
- Op dinsdag tussen 9.30 – 15.00 uur op 06 53 35 91 80. Je krijgt dan Esther of Steffie aan de telefoon.
- Op donderdag tussen 9.30 - 15.00 uur op 06 17 01 64 32. Je krijgt dan Dennis aan de telefoon.
Zij beantwoorden namens EpilepsieNL en de epilepsiecentra Kempenhaeghe en SEIN vragen over aanvalsdetectie.
- Bekijk webinars over aanvalsdetectie.