fMRI-scan

fMRI staat voor functionele MRI (Magnetic Resonance Imaging). Het wordt gebruikt als vooronderzoek bij epilepsiechirurgie. Met een functionele MRI wordt de plaats van je hersenactiviteit bepaald. In actieve gebieden is er meer doorbloeding van zuurstofrijk bloed. Dit is zichtbaar op de fMRI.

Wat gebeurt er tijdens een fMRI?

Tijdens de fMRI-scan lig je in een scanner, een soort lange tunnel. Je hoofd mag niet bewegen. De laborant geeft je opdrachten via een koptelefoon. Deze opdrachten voer je uit door via een spiegeltje naar buiten te kijken op een beeldscherm. Sommige opdrachten zijn met bewegende beelden. Door op een soort afstandsbediening te drukken doe je de opdrachten. De scanner meet dan tijdens de opdrachten de reactie en de bijbehorende hersenactiviteit.

 
Waarom wordt een fMRI gemaakt?

fMRI kan belangrijk zijn bij het inschatten van risico’s bij hersenoperaties, zoals epilepsiechirurgie en Deep Brain Stimulation (DBS). Een MRI geeft alleen de ligging en grootte van de hersenen weer. Een fMRI bepaalt ook de plaats van de hersenactiviteit.

 
Waar kun je terecht voor fMRI?

Een beperkt aantal ziekenhuizen en epilepsiecentra kan een fMRI-scan doen. Kom je via de neuroloog in aanmerking komt voor deze scan? Vraag dan bij het ziekenhuis wat je precies kunt verwachten.

Lees meer over andere scans.