Wat is aanvalsdetectie?
Bij aanvalsdetectie reageert een apparaat op iets wat gebeurt bij een epileptische aanval. Het apparaat herkent de aanval en geeft een alarm aan de omgeving. Na een alarm kan iemand je helpen en medicatie geven als dit nodig is. Niet voor alle soorten aanvallen zijn er apparaten. Of aanvalsdetectie mogelijk is en welk apparaat geschikt is voor jou, hangt af van het soort aanvallen, hoeveel en wanneer je aanvallen hebt. Ook je leeftijd is belangrijk.
Waarom aanvalsdetectie?
Zeker in de nacht, als er minder toezicht is, kan het gebruik van een apparaat zinvol zijn. Vooral voor mensen met aanvallen met een risico op verwonding, status epilepticus of ‘Sudden Unexpected Death in Epilepsy’ (SUDEP: overlijden bij een epileptische aanval).
Een andere reden voor aanvalsdetectie is het bijhouden (registreren) van aanvallen. Voor een behandelaar is het belangrijk om te weten wanneer en hoe vaak je een epileptische aanval hebt en wat voor soort aanval dit is. De meeste mensen houden een dagboek bij van hun aanvallen, maar dat is vaak onnauwkeurig. Een aantal aanvalsdetectie-apparaten kunnen daar bij helpen.
Nadelen aanvalsdetectie
Aanvalsdetectie kan nadelen hebben. Een apparaat kan bijvoorbeeld een alarm geven terwijl er geen aanval is, maar je om een andere reden heftig beweegt. Als er veel onterechte (foute of ‘valse’) alarmen zijn, kan dit onnodige onrust geven. Dan is dat apparaat voor die persoon ongeschikt.
Waar en wat meten de apparaten?
Apparaten verschillen in waar ze meten en wat ze meten. Het kan een band om de arm of de pols zijn of een mat onder het matras. Veel apparaten registreren bewegingen, andere bijvoorbeeld (veranderingen in) de hartslag, zweten, geluiden, of een combinatie hiervan. Al deze veranderingen kunnen optreden bij een epileptische aanval.
Waarom een keuzehulp?
Met de ‘Aanvalsdetectie keuzehulp’ willen we je betrouwbare informatie geven over apparaten voor aanvalsdetectie. Ook willen we je helpen bij de keuze of en welk apparaat bij jouw aanvallen past.
Ga direct naar de keuzehulp
Hoe werkt de keuzehulp?
In de keuzehulp kun je ‘filters’ instellen:
- Je soort aanval(len)
- Voor welke leeftijd?
- In huis en/of buitenshuis het apparaat gebruiken?
- Overdag en/of ’s nachts het apparaat gebruiken?
De keuzehulp laat de mogelijkheden zien voor jouw situatie. Per apparaat krijg je vervolgens meer informatie, bijvoorbeeld over hoe het werkt, voor wie en wanneer het geschikt is, waar het te bestellen is.
Het resultaat van de keuzehulp wil niet altijd zeggen dat het apparaat voor jou het meest geschikt is. Daarom is het belangrijk de resultaten te bespreken met je neuroloog.
Vragen over aanvalsdetectie?
- Lees hier meer over aanvalsdetectie.
- Bel de Helpdesk aanvalsdetectie. Je vindt hier de openingstijden en de telefoonnummers.
Vraag altijd advies aan je neuroloog!
Samen met je neuroloog moet je bekijken of en welk apparaat bij jou geschikt is. De keuzehulp is hiervoor een hulpmiddel. Ook de epilepsiecentra kunnen je bij je keuze helpen.
Door wie is de keuzehulp gemaakt?
Leden van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN) hebben deze keuzehulp samen met EpilepsieNL gemaakt. Deze leden werken bij de expertisecentra SEIN en Kempenhaeghe en het UMC Utrecht. Zij zitten in het Teleconsortium Epilepsie. Sinds 2010 doet dit consortium onderzoek om aanvalsdetectie te verbeteren en geeft het voorlichting over de laatste ontwikkelingen in aanvalsdetectie. Het doel? De zorg voor mensen met epilepsie verbeteren.
Deze keuzehulp is gemaakt met een subsidie van ZonMw (nummer: 04460162210008). Met deze subsidie is ook een aantal webinars gemaakt:
- voor mensen met epilepsie: (22 maart 2022).
- voor medewerkers van zorginstellingen (via het Leerhuis Epilepsie): (29 november 2023).
- voor artsen: (25 april 2024).
Je kunt via deze link de webinars terugkijken.
Vergoeding
De zorgverzekeraars vergoeden de meeste apparatuur nog niet. We proberen je hierover op de hoogte te houden, maar ontwikkelingen gaan snel, dus informatie hierover is misschien niet compleet.
Disclaimer
Wij hebben de teksten met grote zorg samengesteld. Wij streven naar actuele, volledige en correcte informatie. Voor deze ‘Aanvalsdetectie keuzehulp’ geldt de volgende disclaimer:
- Je mag deze teksten gebruiken met bronvermelding.
- De makers van deze site zijn niet aansprakelijk voor de juistheid en volledigheid van de inhoud. Ook niet voor de financiële of medische gevolgen van gebruik van de website.
- Wij geven voorlichting en geen medisch advies. Raadpleeg altijd je behandeld arts bij vragen over je gezondheid.
- Wij zijn niet verantwoordelijk voor informatie op de websites waar we naar verwijzen.
- De leverancier is verantwoordelijk voor informatie over het product en een goede werking.
- Ook de disclaimer van de website van EpilepsieNL is van toepassing.
Onduidelijkheden of verbeteringen
Als je onjuistheden of onduidelijkheden tegenkomt, dan horen we dat graag! Zo kunnen we onze website verbeteren. Stuur een mail naar: info@epilepsie.nl