medicijnen 19 - 12 - 24

Goed nieuws: flesje midazolam neusspray blijft vergoed in 2025!

Midazolam neusspray
19 december 2024

Midazolam neusspray wordt bij epilepsie gebruikt als noodmedicatie: om een aanval die te lang duurt te stoppen. Er was onzekerheid over de vergoeding van dit medicijn in 2025. Gelukkig blijft de multidosering in 2025 vergoed dankzij de lobby bij het ministerie van VWS van EpilepsieNL, de epilepsieprofessionals (Liga) en de Patiënten federatie.

Waardoor kwam de onzekerheid?

Farmaceut Fagron heeft een 'enkelvoudige dosis’ midazolam neusspray (single dose unit) ontwikkeld voor eenmalig gebruik. Dit is inmiddels een geregistreerd medicijn waarvoor Fagron vergoeding voor gebruikers heeft aangevraagd bij Zorginsituut Nederland (ZiN). Omdat de enkelvoudige dosering midazolam nu een geregistreerd medicijn is, mogen niet-geregistreerde medicijnen niet meer vergoed worden. Niet-geregistreerde medicijnen zijn medicijnen die zelf door apothekers worden bereid: zoals de multidosering midazolam neusspray. Door de lobby van ons richting het ministerie blijft dit medicijn nu nog vergoedt.

 

Waarom vinden wij beide varianten nodig? 

EpilepsieNL vindt dat zowel de multidosering als de enkelvoudige dosering voordelen heeft:

  • Voor mensen die vaak en/of meerdere doses nodig hebben is de multidosering praktischer en efficiënter. Dit geldt zeker voor mensen die in beschermde woonvormen, instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking of epilepsiecentra wonen. De multidosering flesjes (de naam zegt het al) hebben een grotere inhoud waardoor je ook meer reserve bij de hand hebt.
  • De enkele dosering voor eenmalig gebruik is makkelijker toe te dienen. De instructies zijn duidelijk en er kunnen minder fouten mee gemaakt worden: daardoor kunnen ook zorgverleners, BHV’ers en taxichauffeurs het makkelijker toedienen.
  • Verder geldt voor gebruikers die het incidenteel nodig hebben, dat er minder verspilling is bij een enkelvoudige dosering. Immers, als je een flesje met meerdere doses maar één keer gebruikt gaat er veel verloren. Daar staat tegenover dat een flesje enkele dosering veel duurder is dan een multidosering (van meerdere doses).
  • De hoge prijs van de enkelvoudige dosering kan binnen zorginstellingen een probleem vormen omdat noodmedicatie vaak grote invloed heeft op het geneesmiddelenbudget en de totale zorgkosten van een instelling. De enkelvoudige dosering is zó duur dat niet elke zorginstelling zich de aanschaf ervan kan veroorloven. Door het meestal frequentere gebruik is voor hen de multidosering bovendien vaak efficiënter.

 

Wij vinden neusspray een beter alternatief dan diazepam rectiole 

Als de multidosering niet meer vergoed zou worden, kan het zijn dat artsen in instellingen aangewezen zijn op diazepam via de anus (rectale toediening). Het toedienen hiervan is een inbreuk op de privacy, vraagt meer tijd van verzorgers, en kan in de openbare ruimte voor ongemakkelijke en onveilige momenten zorgen. Wij willen niet dat mensen buiten op straat via de anus noodmedicatie moeten krijgen. Zeker niet in deze tijd met mobiele telefoontjes met camera.

 

Samengevat 

Het flesje (multidosering) midazolam neusspray blijft in 2025 beschikbaar én vergoed. Dat is goed nieuws voor iedereen die afhankelijk is van noodmedicatie bij epilepsie! Heb je vragen? Neem contact met ons op. We helpen je graag.

Meer weten over het toedienen van midazolam neusspray en ons standpunt daarover? Kijk hier. 

Deel dit: