algemeen 03 - 09 - 24

Nieuw: De ‘Aanvalsdetectie keuzehulp’ voor mensen met epilepsie

NightWatch Aanvalsdetectie
03 september 2024

EpilepsieNL en de epilepsie expertisecentra SEIN en Kempenhaeghe lanceren op 2 september de ‘Aanvalsdetectie keuzehulp’ op de website van EpilepsieNL. Dit online hulpmiddel is gemaakt om mensen met epilepsie te helpen bij het kiezen van een geschikt aanvalsdetectie-apparaat. Zo’n apparaat herkent een epileptische aanval en geeft een alarm of stuurt een bericht, zodat hulp en noodmedicatie kan worden gegeven als dat nodig. Dit is vooral belangrijk bij zware aanvallen tijdens de nacht, maar kan ook overdag bijdragen aan veiligheid en een veiliger gevoel.

De Aanvalsdetectie keuzehulp biedt betrouwbare informatie over verschillende aanvalsdetectie-apparaten. Het helpt gebruikers om samen met hun neuroloog te bepalen welk apparaat het meest geschikt is bij hun aanval(len) en bij hun persoonlijke situatie.

Waarom is de keuzehulp ontwikkeld?

Voor mensen met aanvallen met een risico op verwonding, status epilepticus, of Sudden Unexpected Death in Epilepsy (SUDEP), kunnen deze apparaten een levensreddende rol spelen. Bij SUDEP overlijdt iemand onverwacht na een epileptische aanval, vaak zonder duidelijke oorzaak, meestal tijdens de slaap. In Nederland overlijden jaarlijks naar schatting 150 mensen aan SUDEP.  Onderzoek heeft aangetoond dat aanvalsdetectie, gevolgd door onmiddellijke alarmering, dit risico kan verkleinen

Verder geven mensen aan dat goed werkende aanvalsdetectie veiligheid en rust geeft voor de persoon met de aanvallen zelf maar ook voor de mensen om hen heen.

Maar welk apparaat past het beste bij wie? De keuzehulp helpt bij het vinden van een passend apparaat.

Samen ontwikkeld en onder gezamenlijke regie

Sinds 2010 doet het Teleconsortium Epilepsie onderzoek om aanvalsdetectie te verbeteren en geeft het voorlichting over de laatste ontwikkelingen in aanvalsdetectie. Het doel? De zorg voor mensen met epilepsie verbeteren. De samenstellers van de keuzehulp zijn lid van het Teleconsortium en werken bij:

  • Academisch Centrum voor Epileptologie Kempenhaeghe & Maastricht UMC+
  • EpilepsieNL
  • SEIN: Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde
  • UMC Utrecht

Deze keuzehulp is gemaakt met een subsidie van ZonMw nr 04460162210008. De keuzehulp is altijd up to date en wordt steeds uitgebreid met nieuwe apparaten. Het is de opvolger van www.aanvalsdetectie.nl

Bekijk de nieuwe Aanvalsdetectie keuzehulp op epilepsie.nl/aanvalsdetectie en ervaar het gemak en de volledigheid van dit hulpmiddel.