CT-scan
Met een CT-scan worden de hersenen in beeld gebracht. Dat gebeurt met röntgenstralen. De letters CT staan voor computertomografie.
Zo werkt een CT-scan
Met röntgenstralen en een computer worden er plakje voor plakje afbeeldingen van je hersenen gemaakt. Weefsels die veel röntgenstralen opnemen geven witte beelden, terwijl weefsels die weinig straling opnemen zwarte beelden laten zien. CT-scans worden onder andere gebruikt om te zien of er grote beschadigingen in de hersenen zijn, bijvoorbeeld bij een beroerte of een hersentumor.
Hoe wordt een CT-scan gemaakt?
Een CT-scanner is een grote ring. Je ligt op een beweegbare tafel en wordt stukje voor stukje door de ring geschoven. De scanner maakt iedere keer een serie foto’s van je hersenen. Je mag niet bewegen om onscherpe afbeeldingen te voorkomen. Een CT-scan bij kinderen onder de twaalf jaar gebeurt daarom meestal onder narcose. Soms krijg je contrastvloeistof toegediend om de verschillende weefsels beter van elkaar te kunnen onderscheiden. Vrouwen die zwanger zijn mogen niet in een CT-scan omdat de straling gevaarlijk is voor het kind.
CT-scan in het ziekenhuis
Een CT-scan moet je in het ziekenhuis laten maken. Daar vind je meestal ook duidelijke informatie hoe dit gaat.