Epilepsie en leefstijl
Heb jij vragen over leefstijl en epilepsie? Bijvoorbeeld over voeding, bewegen en sporten, slaap, stress en prikkels. In dit artikel verwijzen we je naar handige informatie die je kan helpen om de kwaliteit van je leven te verbeteren. Je kunt eruit halen wat bij jou past en voor jouw situatie geldt.
Voor mensen met epilepsie is een belangrijke vraag: Wat doet een gezonde leefstijl met de kwaliteit van leven bij epilepsie? Uit onze Doorbraakagenda blijkt dat ze willen weten hoe ze meer zelfvertrouwen en een betere gezondheid kunnen krijgen door hun leefstijl te veranderen. Daarom zijn wij het project Bewust Bekwaam gestart samen met Stichting Je Leefstijl Als Medicijn.
Opmerkingen vooraf:
- Veel mensen met epilepsie merken dat een verandering in leefstijl hun leven beter kan maken. Maar wat werkt, is voor iedereen anders. Kijk dus altijd wat bij jou past.
- Wij geven geen medisch advies. Veranderingen in je leefstijl vervangen nooit je anti-aanvalsmedicijnen. Dus stop of verander nooit zelf je medicijnen.
- Wil jij iets veranderen aan je leefstijl? Vraag dan advies aan je behandelaar.
-
Lees verder over:
Je leefstijl als medicijn
Stichting Je Leefstijl Als Medicijn is een organisatie van en voor mensen met een chronische aandoening die elkaar helpen om gezonder te worden door het aanpassen van hun leefstijl. Op hun site staat een apart gedeelte over ‘Epilepsie en leefstijl’. Het doel van de organisatie is om de nieuwste wetenschappelijke informatie over epilepsie duidelijk en makkelijk beschikbaar te maken voor mensen met epilepsie en medewerkers in de zorg.
Wat kan leefstijl voor je betekenen als je epilepsie hebt?
Als je epilepsie hebt, kan een gezonde leefstijl helpen. Gezond eten, regelmatig bewegen en goed slapen houden je hersenen gezond en verminderen stress. Ook hoe je met anderen omgaat en hoe je je voelt, zijn belangrijk. Steun van anderen en meedoen in de samenleving kunnen je helpen je beter te voelen. Het is ook belangrijk om goed met stress om te gaan en voor je mentale gezondheid te zorgen.
Een goede balans tussen deze dingen kan helpen om epilepsie meer onder controle te houden en je fijner te voelen. Lees het interview met Ilona Wilmont van stichting ‘Je Leefstijl Als Medicijn’. Zij is onderzoeker, deelt haar ervaring met epilepsie en geeft tips die haar helpen gezond te blijven.
Bewegen
Bewegen is goed voor je hersenen. Het verbetert je geheugen, zorgt voor betere slaap en vermindert stress. Dit zijn dingen die belangrijk kunnen zijn voor mensen met epilepsie.
Waarom is bewegen belangrijk?
Op deze pagina lees je meer over waarom bewegen belangrijk is voor de hersenen en je krijgt tips wat je zelf kunt doen.
Hoeveel moet je bewegen per dag?
Op deze pagina lees je hoeveel je moet bewegen voor een goede gezondheid. Je vindt er ideeën en een beweegdagboek om meer te gaan bewegen.
Sporten en zwemmen
Sporten en bewegen is voor iedereen goed, ook als je epilepsie hebt. In deze brochure lees je welke sporten en beweegactiviteiten bij epilepsie meer risico hebben dan andere. En welke maatregelen je kunt nemen om het risico zo klein mogelijk te maken. Ook lees je over zwemmen als je nog aanvallen hebt.
Slaap
Goed slapen is heel belangrijk voor gezonde hersenen. Mensen met epilepsie kunnen gevoelig zijn voor aanvallen bij te weinig slaap of erge vermoeidheid. Maar hoe doe je dat: goed slapen? Lees verder voor informatie en tips.
Slaap en de hersenen
Hoewel de meeste mensen genoeg uren slapen, slapen we vaak niet goed. Hier lees je waarom slaap belangrijk is voor je hersenen en wat je kunt doen om beter te slapen.
De SlaapCheck
Met deze check van de Hersenstichting krijg je persoonlijke informatie en tips, zodat je aan de slag kunt met jouw slaap(klacht).
Slaap en tips om beter te slapen
Je leest hier meer over wat slecht slapen met je lichaam doet. Je krijgt tips om beter te gaan slapen.
Voeding
Gezonde voeding
Gezonde voeding is de basis van een gezonde leefstijl. Je lichaam heeft energie en bouwstoffen nodig om goed te werken. Gezonde voeding is onbewerkt, bevat weinig toevoegingen, koolhydraten en suikers. Dit geeft je lichaam betere brandstof, waardoor je meer energie hebt en meer zin krijgt om te bewegen.
Lees hier meer over Voeding, de basis van een gezonde leefstijl. Je krijgt ook tips voor een goede voedingskeuze.
Het medisch ketogeen dieet bij epilepsie
Werken de medicijnen tegen epileptische aanvallen (anti-aanvalsmedicijnen) niet goed (genoeg) of zijn er te veel bijwerkingen? Dan is een speciaal ketogeen dieet een mogelijke behandeling. Het ketogeen dieet bij epilepsie gebeurt onder medische begeleiding en heet daarom ook wel ketogeen dieet therapie. Je leest hier meer over dit dieet.
Er komt steeds meer bewijs dat ketogeen eten kan helpen bij neurologische aandoeningen, zoals bij migraine, niet-aangeboren hersenletstel (NAH) en multiple sclerosis (MS). Voor epilepsie is er alleen bewijs voor het medisch ketogeen dieet. Maar er zijn mensen met epilepsie die aangeven dat ze minder aanvallen hebben als ze ketogeen eten. Hier lees je meer over ketogeen eten bij aandoeningen als diabetes, migraine, ms.
Vitamine D en epilepsie
Vitamine D is belangrijk voor het goed werken van de hersenen. Lees hier wat er uit onderzoek bekend is over Vitamine D en epileptische aanvallen.
Alternatieve behandelingen
Alternatieve behandelingen genezen je epilepsie niet. Je kunt je er wel beter door voelen. En dat kan weer een goede invloed hebben op je aanvallen. Als een behandeling bij een ander werkt, betekent dat niet dat deze ook bij jou zal werken. Veel hangt af van je epilepsie en hoe jij over alternatieve behandelingen denkt. Op deze pagina lees je meer over alternatieve behandelingen en het gebruik van kruiden en voedingssupplementen
Omgaan met angst en de onzekerheid van aanvallen
Iedereen voelt zich wel eens angstig. Maar door je epilepsie kun je vaker angstig zijn. Aanvallen komen vaak onverwacht wat je bang en onzeker kan maken. Onderzoek laat zien dat de helft van de mensen met epilepsie angstgevoelens heeft. Wat is angst en wat kun je ertegen doen? Je leest hier meer over angst en onzekerheid en je kunt een webinar bekijken.
Stress verminderen en ontspannen
Ontspanning is belangrijk om een goede balans te houden tussen inspanning en rust. Het is een onderdeel van een gezonde leefstijl. Maar hoe kun je dat doen? Op deze pagina lees je meer over stress en ontspannen en je krijgt tips en je kunt verschillende dagboeken downloaden.
Prikkels
Mensen met een hersenaandoening zoals epilepsie hebben vaak sneller last van overprikkeling, omdat zij prikkels anders verwerken. Veel mensen met epilepsie zijn gevoelig voor te veel prikkels. Zo’n 5% van de mensen met epilepsie is bijvoorbeeld gevoelig voor lichtflitsen. Zij krijgen een aanval door bijvoorbeeld lichtflitsen, zonlicht, streeppatronen of kleurwisselingen. Maar ook andere prikkels zoals geur, bewegingen en geluid kunnen voor meer mensen met epilepsie lastig zijn.
- De Hersenstichting heeft een prikkelplan Dit kun je online bijhouden. Het bestaat uit oefeningen, tips en verhalen van anderen.
- Houd je van musea of theater of schouwburg? Kijk dan in De prikkelarme cultuuragenda.
- Ben jij gevoelig voor prikkels en geef je een feestje of ga je naar een feestje? Op deze pagina vind je tips om een feest geschikt te maken voor prikkelgevoelige mensen.
In contact komen: praten kan helpen!
- Bij de suppportgroep ‘Epilepsie en leefstijl‘ op Facebook kun je vragen stellen over epilepsie en leefstijl en in contact komen met andere mensen met epilepsie. Iedere maand is er een digitaal café over verschillende leefstijlonderwerpen.
- Kijk in de agenda van EpilepsieNL voor activiteiten en webinars.
- Heb je een vraag over een bepaald onderwerp? Op deze pagina kom je in contact met een ervaringsdeskundige.
- Wil je praten met iemand die zelf of in de omgeving te maken heeft met epilepsie? Bel de Epilepsielijn.
- Er zijn veel facebookgroepen waar je eens een kijkje kunt nemen.