Epilepsiezorg: bij wie kun je terecht?
Als je huisarts denkt dat je epilepsie hebt, verwijst hij of zij je door naar een neuroloog in het ziekenhuis. Vaak is dit een algemeen of universitair ziekenhuis. Soms beland je door een eerste aanval op de Spoedeisende Hulp. Blijf je aanvallen houden of is de diagnose onduidelijk? Dan kan de neuroloog je doorverwijzen naar een epilepsiecentrum.
Neuroloog
Een neuroloog is een arts die gespecialiseerd is in ziekten van de hersenen, zenuwen, het ruggenmerg en de spieren. De neuroloog behandelt dus ook epilepsie want epilepsie is een hersenaandoening. Via de huisarts word je doorverwezen naar een neuroloog. Volwassenen krijgen een verwijzing naar de polikliniek neurologie van een ziekenhuis. Een kind wordt meestal behandeld op de polikliniek kindergeneeskunde door een kinderarts of kinderneuroloog. Beland je door je eerste aanval op de Spoedeisende hulp van een ziekenhuis? Dan behandelt een neuroloog de epilepsie.
Wat is het verschil tussen een algemeen en een universitair ziekenhuis?
Een universitair ziekenhuis biedt dezelfde zorg als een algemeen ziekenhuis, maar voert ook meer zeldzame en ingewikkelde behandelingen uit. Een algemeen ziekenhuis kan je doorverwijzen. Universitaire ziekenhuizen noemt men ook wel Universitaire Medische Centra (UMC’s). Er zijn in Nederland zeven UMC’s. Amsterdam UMC, Maastricht UMC en UMC Utrecht hebben een speciaal team voor de behandeling van en begeleiding bij epilepsie.
Epilepsiecentrum
Is de diagnose lastig te stellen? Houd je aanvallen? Epilepsiecentra zijn gespecialiseerd in het behandelen en begeleiden van epilepsie. De neuroloog kan je doorverwijzen. Er zijn twee epilepsiecentra: Kempenhaeghe met een vestiging in Heeze en Breda en SEIN met een vestiging in Haarlem en Zwolle.
Lees meer over de epilepsiecentra.
De epilepsiecentra bieden ook begeleiding op school of begeleiding bij werk.
Epilepsieverpleegkundige
In een aantal ziekenhuizen en in de epilepsiecentra werken ook epilepsieverpleegkundigen, verpleegkundig specialisten of epilepsieconsulenten. Deze kunnen je verder helpen met allerlei vragen over leven met epilepsie.
Lees meer over epilepsieverpleegkundigen en de ziekenhuizen waar ze werken.