Hulpmiddelen

Leenregeling: alarmering bij een aanval

Heb jij of je kind vaak aanvallen? Is het belangrijk dat iemand een waarschuwing of alarm krijgt bij een aanval? Dan is de leenregeling misschien iets voor jou.

Wij geven je de mogelijkheid om een alarmeringsapparaat 3 maanden uit te proberen. Je moet dan wel voldoen aan onze voorwaarden.

Welke alarmeringsapparaten zijn er?

Er zijn verschillende apparaten. Welke voor jou geschikt is? Dat ligt eraan of je je aanval voelt aankomen of niet.

Voel je je aanval aankomen?

Dan is personenalarmering geschikt. Je kunt kiezen voor een alarmknop om je pols, hals of met een clip aan je kleren. Je drukt op de knop als je je aanval voelt aankomen. Een alarm- of zorgcentrale krijgt dan een melding of de melding gaat direct naar een mobiele telefoon van iemand die jij kent.

Je kunt ook de epilepsie-app van MedApp gebruiken. Daarop zit een alarmknop die doorschakelt naar een telefoonnummer. Dat nummer voer je zelf in.

Voel je je aanval niet aankomen?

Je kunt dan soms een aanvalsdetectie- en alarmeringsapparaat gebruiken. Zo’n apparaat herkent een aanval en geeft dan een alarm of schakelt door naar een mobiel. Veel apparaten zijn alleen geschikt bij grote (tonisch-clonische) aanvallen, tonische aanvallen en hypermotore aanvallen. Het gaat bijvoorbeeld om een bedmatje, een polsband of een armband. Het apparaat reageert op heftige schokken van het lichaam of een hartslagverandering. Overleg altijd eerst met je neuroloog of zo’n apparaat voor jou nodig is en of het past bij jouw aanvallen. Meestal wacht de neuroloog eerst af of de behandeling succes heeft.

Wordt alarmeringsapparatuur vergoed?

Bij personenalarmering vergoedt je zorgverzekeraar soms een deel van de kosten van het apparaat. De abonnementskosten voor de alarm- of zorgcentrale moet je zelf betalen. Neem contact op met je zorgverzekeraar voor jouw situatie.

Detectie- en alarmeringsapparatuur wordt niet standaard vergoed door de basisverzekering. Op dit moment vergoeden alleen Ohra, Delta Loyd en CZ in aanvullende verzekeringen het emfitmatje. Het emfitmatje is een matje dat onder het matras ligt. Een epilepsiecentrum moet het voorschrijven.

Wil je een apparaat kopen? Vraag dan van tevoren of je verzekeraar het vergoedt. De vergoedingen van verzekeraars veranderen namelijk ieder jaar.

Is deze apparatuur voor iedereen nodig?

Deze apparaten zijn maar voor een kleine groep mensen zinvol. Ze zijn alleen geschikt bij bepaalde aanvallen. Verder zal de neuroloog eerst afwachten of de medicijnen bij jou of je kind gaan werken.

Een overzicht van apparaten vind je op aanvalsdetectie.

3 maanden een apparaat op proef

Waarom een leenregeling?

De meeste verzekeraars vergoeden detectie- en alarmeringsapparatuur niet. Je moet het dus zelf betalen. De apparaten zijn erg duur, tussen de € 1.000,- en € 2.000,-. Bovendien is de uitprobeerfase bij leveranciers maar 2 tot 4 weken. Bij epilepsie is dit vaak te kort om te weten of het apparaat goed genoeg bij jou werkt. Daarom bieden wij de mogelijkheid van een leenregeling. Je kunt dan een apparaat drie maanden uitproberen. Daarna weet je beter of het apparaat bij jou werkt en of je het wilt aanschaffen.

Welke apparaten zitten in de leenregeling?

Wij hebben met drie leveranciers afspraken over het lenen van apparaten. Het gaat om:

Het bedrag van de leenperiode betalen wij voor jou. Dit is ± € 150,- per apparaat. Je moet wel voldoen aan een paar voorwaarden.

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

  • Deze regeling geldt alleen bij tonisch-clonische, (langdurende) tonische en hypermotore aanvallen.
  • Je hebt al lange tijd deze aanvallen en hebt ook geregeld aanvallen.
  • Je slikt al een langere tijd anti-epileptica (medicijnen tegen epilepsie).
  • Voldoe je niet aan deze 3 voorwaarden? Je kunt toch meedoen als je neuroloog verklaart dat er ‘medisch gezien een grote noodzaak’ is. Bijvoorbeeld als de aanval niet vanzelf stopt.
  • Je moet zelf telefonisch contact opnemen met EpilepsieNL. Na een gesprek krijg je een aanvraagformulier. Dit formulier vul je in en onderteken je. Je mailt het naar EpilepsieNL. Alleen een volledig ingevuld en ondertekend formulier nemen wij in behandeling.
  • Je bent of wordt donateur van EpilepsieNL voor minimaal € 30,- per jaar.
  • Je wilt in de toekomst een of meer vragenlijsten invullen over je ervaringen.
  • Je mag één keer een apparaat uitproberen.

Belangrijk:

  • Het apparaat vervangt tijdens de leenperiode geen andere manieren om aanvallen te detecteren. EpilepsieNL is niet aansprakelijk bij letsel of overlijden tijdens de leenperiode of daarna.

Hoe lang duurt de aanvraagprocedure bij EpilepsieNL?

Wij proberen je aanvraag binnen 3 weken af te ronden. Wij hebben geen invloed op de snelheid van de leverancier.

Meer weten?

Wil je informatie over aanvalsdetectie, epilepsiealarmen of onze leenregeling? Bel dan met Ursula de Wit (wo t/m vr 9.30 – 13.00 uur):  030 634 40 63, keuze 1.

Download whitepapers

Klik hier!