Scans

MRI-scan

Een MRI-scan maakt afbeeldingen van delen van je hersenen. Met zo’n scan probeert de neuroloog te achterhalen wat de oorzaak van je epilepsie is.

Hoe werkt een MRI?

Een MRI (magnetic resonance imaging)  werkt met magnetische velden en radiogolven. Er worden radiogolven in de hersenen opgewekt. Een computer zet deze om in beelden. Zo ontstaan er afbeeldingen van doorsneden van de hersenen.

Op een tafel in een tunnel

Een MRI-apparaat bestaat uit een tunnel en een verschuifbare tafel. Je moet op de tafel gaan liggen die vervolgens de tunnel inschuift. De tunnel is aan de voor- en achterkant open. Tijdens de opnames hoor je een kloppend/tikkend geluid. Het geluid is niet continu, maar steeds enkele minuten en het wisselt in sterkte en tempo. Een koptelefoon of oordopjes dempen dit geluid een beetje. Je voelt niks van het maken van een scan. Je moet heel stil blijven liggen. Soms wordt contrastvloeistof gebruikt. Contrastvloeistof maakt bepaalde details zichtbaar. Het maken van een MRI-scan duurt ongeveer 15 tot 30 minuten.

Onderzoek in het ziekenhuis

Een MRI-scan wordt gemaakt in het ziekenhuis. Daar vind je meestal ook alle informatie over hoe dat precies in z’n werk gaat en hoe je de uitslag krijgt.

Lees meer over andere scans.

Tevreden over onze info?

Doneer nu!