Soorten aanvallen

Niet-epileptische aanvallen

Soms lijkt iets op epilepsie, maar is het iets anders. Denk aan flauwvallen, spierschokken of hyperventilatie. Die ‘aanvallen’ beschrijven we kort.

Maar eerst beschrijven we PNEA: psychogene niet-epileptische aanvallen.

PNEA

PNEA lijken erg op epileptische aanvallen, maar zijn het niet. Ze hebben vaak een psychische oorzaak die samen kan hangen met onbewuste emoties. Mensen met PNEA kunnen er dus niks aan doen dat ze  PNEA hebben. Het is vooral belangrijk dat een neuroloog PNEA herkent. De behandeling is namelijk anders. Epilepsie wordt meestal behandeld met medicijnen, maar dat heeft bij PNEA geen zin. De behandeling bij PNEA bestaat meestal uit gesprekken en therapie.

Lees meer over de diagnose en behandeling van PNEA.

Andere aandoeningen die op epilepsie lijken

  • Functioneel-neurologische stoornis (FNS): Er gaat  iets mis met de signalen van je hersenen naar delen van je lichaam. Je kunt bijvoorbeeld je armen of benen niet meer bewegen, je raakt bewusteloos of je krijgt problemen met praten, slikken, zien of horen. Een andere naam voor functioneel-neurologische stoornis is conversiestoornis. Lees er hier meer over.
  • Breath holding spells: een kind houdt de adem in, het verstijft, wordt bleek of soms blauw, en blijft vervolgens slap en bewegingsloos liggen.
  • Flauwvallen: je valt en raakt even buiten bewustzijn. Soms schokt het lichaam even of verlies je urine.
  • Hartritmestoornissen: kunnen verschijnselen geven die lijken op epileptische aanvallen. De arts laat meestal een hartfilmpje (ECG: Elektrocardiogram) maken van het hart.
  • Hyperventilatie: door de snelle ademhaling krijg je soms tintelingen in de vingers of een stijf gevoel in de tong, handen en borstkas. Ook kunnen krampen in je lichaam ontstaan, wat lijkt op een epileptische aanval.
  • Hypoglykemie: bij een laag bloedsuikergehalte kunnen allerlei gedragsveranderingen ontstaan die lijken op een focale aanval met verminderd bewustzijn. Heel soms zijn het aanvallen die lijken op tonisch-clonische aanvallen. Lees meer over hypoglykemie bij de Diabetes Vereniging Nederland.
  • Migraine: bij hoofdpijnaanvallen zie je soms flikkeringen aan één kant. Dat kan lijken op een focale aanval. Bij migraine ontstaan de klachten meestal geleidelijker.
  • Narcolepsie: is een slaapstoornis. Iemand valt dan plotseling overdag in slaap en kan vallen. Maar meestal kun je iemand wel weer wakker maken. Lees meer over Narcolepsie op de site van de Nederlandse Vereniging voor Narcolepsie of op Alles over narcolopsie.
  • Spierschokken: plotselinge schokkerige bewegingen zie je wel vaker bij het inslapen. Bij kinderen soms ook overdag. Maar meestal reageert een kind verder normaal.
  • Schrikziekte: bij sommige mensen veroorzaken prikkels een heftige schrikreactie, maar meestal blijft iemand dan bij bewustzijn.
  • TIA: is een lichte beroerte, waarbij uitvalsverschijnselen kunnen lijken op een epileptische aanval.

Lees meer over soorten epileptische aanvallen.

Download whitepapers

Klik hier!