Deelnemen aan het verkeer

Rijden met auto, motor, trekker, vrachtwagen of bus

Bij een epileptische aanval verliest iemand vaak het bewustzijn. Dit kan gevaarlijk zijn, zeker in het verkeer. Daarom is er een wet over rijden na één of meer epileptische aanvallen.

Mag ik rijden met epilepsie?

Dat hangt af van de soort aanvallen en wanneer je laatste aanval was. In de wet staan regels over rijden met een auto, motor en trekker en met een bus of vrachtwagen (groot rijbewijs). Deze wet heet Regeling eisen geschiktheid 2000. Na één of meer aanvallen mag je een periode niet rijden. Je bent strafbaar als je wel gaat rijden terwijl dat niet mag. De wet is opgesplitst in rijden na één eerste aanval en rijden na meerdere aanvallen. In het plaatje zie je wat voor jou geldt.

Na de periode dat je niet mag rijden, start je een procedure bij het CBR. Je bent dit niet verplicht maar je bent vaak niet verzekerd als je het niet gemeld hebt en een ongeluk krijgt. Je stuurt allereerst een Gezondheidsverklaring in. Het CBR verwijst je naar een neuroloog voor een onderzoek. Het CBR kijkt daarna of het veilig is om met jouw aanvallen weer de weg op te gaan. En het geeft aan hoe lang je rijbewijs geldig is.

Meer weten over wat voor jou geldt? Kijk op het eind van dit artikel!

Moet ik opnieuw examen doen?

Nee, je hebt je rijbewijs gehaald en dat geeft aan dat je veilig een motorvoertuig kunt besturen. Het CBR noemt dit rijvaardig. Je rijbewijs is levenslang geldig.

Het CBR gebruikt het woord rijgeschiktheid? Wat betekent dat?

Rijgeschikt wil zeggen dat je lichamelijk en geestelijk veilig een motorvoertuig kunt besturen. Na één of meer epileptische aanvallen ben je een tijd niet rijgeschikt. Je meldt je aanvallen met een Gezondheidsverklaring na de wettelijke periode dat je niet mocht rijden. De gezondheidsverklaring moet je naar waarheid invullen.

Moet ik een rijtest doen?

Nee, als je alleen epilepsie hebt, hoef je geen rijtest te doen. Als je van het CBR toch een rijtest moet doen, dan heb je ook een ander gezondheidsprobleem.

Moet ik mijn rijbewijs opsturen naar het CBR na een aanval?

Nee, je hoeft je rijbewijs niet op te sturen. Na één of meer aanvallen mag je een tijd niet rijden. Je moet je houden aan de periode uit de wet. Daarna stuur je een Gezondheidsverklaring naar het CBR.

Moet ik één of meer aanvallen direct melden bij het CBR?

Nee, je moet je houden aan de periode dat je geen aanvallen mag hebben. Dit staat in de wet. Daarna kun je het melden bij het CBR.

Opeens weer een aanval gekregen. Mag ik rijden?

Nee, je mag niet rijden. Overleg met je neuroloog hoe lang je niet mag rijden.

Ik heb alleen aanvallen in mijn slaap. Mag ik rijden?

Met alleen aanvallen in de slaap mag je na 1 jaar weer rijden. Overleg dit met je neuroloog en stuur een Gezondheidsverklaring in. Het CBR beoordeelt je Gezondheidsverklaring en de informatie van de neuroloog. Ze gebruikt hiervoor de Regeling eisen geschiktheid 2000.

Ik heb aanvallen door een hersenaandoening (hersenbloeding, herseninfarct, hersentumor). Mag ik rijden?

Dat ligt eraan. Op je Gezondheidsverklaring geef je aan dat je epilepsie hebt en een andere hersenaandoening. Het CBR gebruikt de regels voor epilepsie én de regels voor je hersenaandoening. Deze regels staan in de Regeling eisen geschiktheid 2000.

Mag ik met mijn medicijnen tegen epileptische aanvallen (anti-epileptica) rijden?

Met de meeste anti-epileptica kun je na een week auto-, motor- of trekkerrijden. Maar meestal mag je dan van de wet niet rijden door je aanvallen. Bij een paar medicijnen kun je pas na 1 jaar weer rijden. Overleg met je arts of apotheker over je medicijnen en rijden. Of kijk op rijveiligmetmedicijnen.

Rijden met een bus of vrachtwagen mag nooit als je nog medicijnen tegen epilepsie slikt.

Ik ga meer of minder medicijnen slikken. Mag ik rijden?

Dat ligt eraan hoe lang je al geen aanvallen meer hebt. In de wet staan hier regels over. Overleg met je neuroloog wat voor jou geldt. Heb je twee jaar geen aanvallen gehad? Dan mag je gewoon rijden. Ben je korter dan twee jaar aanvalsvrij, dan mag je tijdens het afbouwen en 3 maanden erna niet rijden. Krijg je weer een aanval? Overleg dan met de neuroloog.

Hoe zit het met aanvallen en autoverzekering?

Heb je je aanvallen niet gemeld bij het CBR? Dan vergoedt de verzekering de schade meestal niet als je een ongeluk veroorzaakt. De meeste verzekeraars verzekeren je wel, als je van het CBR mag rijden. Neem contact op met je verzekeraar als je na aanvallen weer gaat rijden.

Ik twijfel of een familielid of bekende met epilepsie kan autorijden. Wat kan ik doen?

Leg in een gesprek aan deze persoon de wet uit. Dring erop aan dat de persoon een Gezondheidsverklaring naar het CBR stuurt. Als iemand geen Gezondheidsverklaring wil insturen, kun je dit melden bij het CBR. Kijk voor meer informatie op de website van het CBR.

Mijn rijbewijs is ingenomen. Wat gebeurt er nu?

Lees er meer over op de website van het CBR.

Ik heb nog vragen. Waar kan ik terecht?

Lees eerst de informatie op deze website en de website van het CBR. Heb je daarna nog vragen? Bel dan met De Epilepsielijn, 030 634 40 64, keuze 1 (op werkdagen 9.30 – 13.00 uur) of het CBR.

Ik mag (tijdelijk) niet rijden, wat nu?

Mag je door je epileptische aanvallen privé of voor je beroep (tijdelijk) niet meer autorijden? Lees dan onze uitgave ‘Vervoer en epilepsie’ met tips en adviezen.

Meer weten over de wet en de procedure bij het CBR?

Download whitepapers

Klik hier!