Over epilepsie

Wat is epilepsie?

Bij epilepsie heb je een tijdelijke verstoring in je hersenen. Een soort kortsluiting. Dat noemen ze een epileptische aanval.

Meestal duren aanvallen maar kort, zoals een paar seconden of minuten. Soms duren ze langer. Dat verschilt per persoon en per aanval.

Verstoring in de hersenen

Epilepsie ziet er bij iedereen anders uit, maar begint altijd in de hersenen. In onze hersenen praten miljarden hersencellen met elkaar. Dat doen ze via elektrische pulsjes. Daardoor kun je lopen, praten, denken, zien. Bij een epileptische aanval is er een plotselinge verstoring in de hersenen. Door die ‘kortsluiting’ heb je even geen controle meer over je lichaam.

Verschillende soorten aanvallen

Er bestaat niet één soort epilepsie. De meest bekende epileptische aanval is als iemand op de grond valt, even buiten bewustzijn is en gaat schokken met armen en benen. Maar er zijn veel meer soorten aanvallen. Je kunt ook alleen een vreemde tinteling voelen, niet uit je woorden komen of even voor je uit staren. Hoe jouw aanval eruitziet, hangt af van waar de ‘kortsluiting’  in je hersenen zit. In een klein deel of overal.

Lees meer over de soorten aanvallen.

Wanneer epilepsie?

Eén epileptische aanval betekent nog niet dat je epilepsie hebt. Soms is er een duidelijke aanleiding (uitlokker) voor de aanval en komt er nooit meer een volgende.

Je hebt epilepsie als je:

Wat moet ik doen als ik denk dat ik een aanval heb gehad?

Ga dan naar je huisarts. Deze verwijst je door naar een neuroloog als dat nodig is.

Lees meer over onderzoeken en diagnose.

Bekijk wat neuroloog Hans Carpay vertelt over epilepsie.

Meer weten over epilepsie?

Welke aanvallen zijn er? Hoe wordt de diagnose gesteld? Welke behandelingen zijn er?

Epilepsie verstoort levens

Doneer nu!