Wie krijgt epilepsie en op welke leeftijd?
In Nederland hebben ongeveer 200.000 mensen epilepsie. Iedereen kan op iedere leeftijd epilepsie krijgen, maar het komt het vaakst voor bij kinderen, ouderen en mensen met een verstandelijke beperking. Ook bij een hersenbeschadiging heb je meer kans op epilepsie.
Epilepsie bij kinderen
Epilepsie komt vaak voor bij kinderen. Dat komt omdat de hersenen nog niet helemaal zijn volgroeid. Daardoor zijn ze gevoeliger voor epileptische aanvallen. De meeste kinderen krijgen met medicijnen geen aanvallen meer. Soms groeien kinderen over de epilepsie heen. Dat komt omdat sommige vormen van epilepsie alleen op de kinderleeftijd voorkomen. Ze gaan weer over bij het ouder worden.
Lees meer over epilepsie bij kinderen.
Epilepsie op oudere leeftijd
De kans op epilepsie neemt toe als je ouder wordt. Vooral na je 75ste. Op latere leeftijd komen namelijk meer hersenaandoeningen voor zoals bijvoorbeeld een herseninfarct of hersenbloeding. Deze kunnen dan epilepsie veroorzaken.
Lees meer over epilepsie op oudere leeftijd.
Vaker epilepsie bij een verstandelijke beperking
Ongeveer 1 op de 3 mensen met een verstandelijke beperking heeft epilepsie. Een verstandelijke beperking wordt vaak veroorzaakt door een stoornis in de hersenen. Deze hersenstoornis vergroot de kans op epilepsie. Het is bij hen vaak extra moeilijk om de aanvallen onder controle te krijgen.
Lees meer over epilepsie bij mensen met een verstandelijke beperking.
Hersenbeschadiging geeft meer kans op epilepsie
Mensen met een hersenbeschadiging hebben een grotere kans op epilepsie. Deze beschadiging kan ontstaan zijn voor of tijdens de geboorte, door een ongeval of bijvoorbeeld door een herseninfarct of hersenbloeding. Het maakt dat hersengebied gevoeliger voor verstoringen in de hersenen.
Filmpje
Neuroloog Hans Carpay vertelt wie op welke leeftijd epilepsie krijgt.